- Advertisement -
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Ronde tafel bijeenkomst: samenwerken voor een EU-Cloudinfrastructuur

26 mei @ 14:00 - 15:30

Internationale ontwikkelingen op het gebied van data en cloud bieden kansen voor Nederland en Nederlandse cloud- en hostingproviders. DINL, DHPA en ISPConnect nodigen, samen met kennispartner TNO, hun leden uit voor een online Ronde Tafel-bijeenkomst om de ontwikkelingen en kansen met GAIA-X verder toe te lichten en een stap te zetten richting een Nederlandse krachtbundeling op dit gebied.

KLIK HIER OM JE DIRECT AAN TE MELDEN

AGENDA

 • 14.00 – 14.10 Welkom + Wat is de situatie/uitdaging binnen de sector? (Michiel Steltman, DINL) ​
 • 14.10 – 14.30 Wat is GAIA-X en waarom is het project van belang? (Andreas Weiss, GAIA-X project) ​
 • 14.30 – 14.40 Hoe passen andere initiatieven in GAIA-X? IDS, DSC, NLAIC? (Frans van Ette, NLAIC) ​
 • 15.40 – 14.50 Visie GAIA-X in Nederland: Hoe kan Nederland de juiste stap zetten? (TNO) ​
 • 14.50 – 15.05 Welke concrete innovaties kunnen we samen oppakken? (TNO) ​
 • 15.05 – 15.25 Discussie/reactie deelnemers: Wie gaan hierin mee? (Ruud Alaerds, DHPA) ​
 • 15.25 – 15.30 Samenvatting en afronding (Bjorn Hakansson, TNO)

Wanneer: 26 mei 2020 14.00-15.30
Sprekers: O.a. Andreas Weiss van het Europese GAIA-X project
Hoe: Webinar (details volgen na bevestiging van de aanmelding)

Achtergrond en ideeën rondom Gaia-X

Cloudinfrastructuren enorm in ontwikkeling en basis voor economische groei

Het gebruik van clouddiensten in bedrijfsprocessen neemt razend snel toe, steeds meer bedrijven en consumenten “zetten hun data in de cloud”. Rekenkracht in de cloud speelt steeds vaker een grote, onzichtbare rol in de kritische systemen om ons heen. Hiermee neemt het economische en politiek belang van een goed functionerende,  soevereine cloudinfrastructuur toe.

De markt voor clouddiensten is hard gegroeid de laatste jaren en technologische innovaties in digitale infrastructuren zijn belangrijke enablers voor nieuwe toepassingen geworden. Veel partijen worden hier in meegezogen, van datahostingbedrijven tot innovatieve softwarebedrijven en startups die een rol kunnen innemen tussen de grote internationale spelers.

Met de groei ontstaan ook uitdagingen die geadresseerd moeten worden

De US Cloud Act, die in maart 2018 is aangenomen, stelt dat persoonsgegevens opgevraagd kunnen worden t.b.v. rechtszaken, ook al zijn de gegevens in de EU opgeslagen. Het is nog onduidelijk hoe deze wetgeving toegepast wordt als het in conflict is met AVG/GDPR.

De wetgeving in de VS heeft wellicht geen grote, directe impact op het gebruik van data- en cloudinfrastructuur in de EU, maar het heeft wel gezorgd voor meer aandacht voor datasoevereiniteit. Dataopslag en datagebruik, bij voorbeeld ten behoeve van AI-toepassingen, zijn een essentieel voor de Nederlandse digitale economie. Kan afhankelijkheid van partijen in het buitenland een probleem worden?

Ook wat betreft innovatie, banen en het concurrentievermogen van bedrijven in de EU kunnen Europese standaarden een belangrijk motor zijn. Daarom zijn Europese initiatieven in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat gebruikers in de EU beter grip krijgen op hun eigen data en het invullen van de wens voor meer datasoevereiniteit.

Met Gaia-X het aanbod van Europese clouddiensten verenigen

Duitsland heeft het initiatief genomen voor het versterken van het aanbod van Europese clouddiensten met het project GAIA-X. Hoe GAIA-X er precies gaat uitzien is onduidelijk, het is nu volop in ontwikkeling. Wel duidelijk is dat GAIA-X een architectuur en een set met standaarden gaat bieden voor een gefedereerde data-infrastructuur die bestaande clouddiensten kan samenbinden voor flexibele, adaptieve en schaalbare oplossingen, gefundeerd op Europese wetgeving.

GAIA-X is een initiatief van het Duitse ministerie van Economische Zaken, BMWi en wordt ondersteund door de Franse overheid en de EU. Er is ook uitgebreid contact met Nederland over het aansluiten bij het GAIA-X initiatief. Lees ook meer hier meer over GAIA-X.

Het moment voor Nederlandse cloudinfrastructuursector om kansen Gaia-X te pakken

Er zijn al veel initiatieven die heel goed passen bij het speelveld van GAIA-X, bijvoorbeeld de ontwikkelingen om open standaarden te maken rondom het delen van data. Internationaal gebeurt dat o.a. in de context van de International Data Space Association (IDSA) en in Nederland is de Data Sharing Coalition (DSC) actief met het stimuleren en aanjagen van cross-sectoraal datadelen. Ook de Nederlandse AI-coalitie (NL AIC) en andere initiatieven laten zien dat publiek-private samenwerking een model is om belangrijke ontwikkelingen, onderzoeken en innovaties gezamenlijk op te pakken. Ook ontwikkelingen om Trust en Security online te borgen passen goed binnen het gedachtegoed van GAIA-X.

Nederlandse cloudinfrastructuursector haal alle voordelen uit Gaia-X!

Veel verschillende stakeholders in Nederland zijn al actief met ontwikkelingen die een plek hebben binnen het speelveld van GAIA-X, maar de infrastructuurkant is echter nog niet goed vertegenwoordigd. Een idee is daarom om bestaande groepen en coalities op het datagebied te complementeren met een nieuwe community op het gebied van cloudinfrastructuur. Het vormen van een cloud infrastructuur coalitie past goed in dit landschap.

Met (bestaande) coalities en nieuwe stakeholders die zich aansluiten, en allemaal in aanraking komen met het gedachtegoed van GAIA-X, is goede onderlinge afstemming nodig. Iedere stakeholder heeft daarbij een eigen duidelijke rol binnen GAIA-X en kan met verschillende partijen – gebruikers, data providers, cloud aanbieders, hosting providers, onderzoeksinstellingen, overheid en consultancybedrijven – samenwerken.

Hoe kan Nederland een relevante bijdrage leveren aan Gaia-X?

De infrastructuurbijdragen voor het internationale Gaia-X project moeten gebaseerd worden op en afgestemd worden met initiatieven die er al lopen (IDSA, DSC, NLAIC, etc.). Uitgewerkte initiatieven zullen in overleg met alle betrokkenen afgestemd en gecommuniceerd worden richting het Duitse Gaia-X overleg.

Specifiek voor een cloudinfrastructuurcoalitie kunnen een aantal eigen onderwerpen opgepakt worden. Voor de GAIA-X infrastructuur zijn dit enkele van de onderwerpen die aandacht zullen krijgen:

 • Cloud in de referentie-architectuur
 • Certificering en Trust op cloudgebied
 • Diensten in het ecosysteem van Gaia-X
 • Pilotimplementaties, zoals een federated hyperscaler, privacy aware data processing en edge/cloud mixture.

Publiek-private samenwerking basis voor Nederlandse bijdrage aan cloudinfrastructuur van de toekomst

Het uitgangspunt voor het oprichten van een Cloud Infrastructuur Coalitie is om werk te verrichten in projecten op basis van publiek-private samenwerking. Bestaande instrumenten zullen hier het startpunt voor zijn; denk vooral aan nationale funding vanuit de Topsectoren (TKI).

Later is het wellicht wenselijk dat dit uitgroeit naar een groter nationaal programma dat past binnen de nationale Kennis- en Innovatieagenda’s van Nederland. Het idee is dan dat partijen die actief meedoen met bijdragen in tijd, producten/diensten of met geld commitment geven aan de ontwikkelingen en deelnemen in de beoogde projecten.

Succes Gaia-X  hangt af van betrokkenheid bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheid

Nu is hét moment om vanuit Nederland gecoördineerd invloed uit te oefenen op de toekomst van de Europese cloudinfrastructuur. Door deel te nemen aan deze ronde tafel en mee te praten over dit initiatief krijg je de kans om een stempel te drukken op belangrijke ontwikkelingen voor de cloudinfrastructuursector.

Wil je mee bepalen welke uitgangspunten namens de Nederlandse cloudindustrie op de Gaia-X agenda worden gezet, participeer dan in deze ronde tafel en meld je interesse. Later zal dit in verschillende vormen en werkgroepen opgepakt worden en zo geef je samen met andere marktpartijen vorm aan de toekomst.

Meer weten? Op de Gaia-X pagina wordt toegelicht wat wordt beoogd met Gaia-X en hoe de DHPA betrokken is bij dit project.

Gegevens

Datum:
26 mei
Tijd:
14:00 - 15:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-ronde-tafel-bijeenkomst-samenwerken-voor-een-eu-cloud-infrastructuur-103907740850