In maart trekt de Nederlandse hosting- en cloud industrie massaal naar Zuid-Duitsland. Zo’n beetje iedere cloud aanbieder, iedere webhoster, ieder datacenter en iedere leverancier ga je tegenkomen in een pretpark in het nietige dorpje Rust, een uurtje rijden van Freiburg. Wat is de reden waarom al deze drukke mensen een klein weekje hun kantoor en hun klanten in de steek laten om met z’n allen naar de World Hosting Days te gaan? Wat is er zo bijzonder aan dit evenement?

Ten eerste is de opzet bijzonder. WHD is geen beurs in een anonieme congreshal, verstopt op een industrieterrein. Het is een feest in het grootste themapark van Europa, het Europa-Park. De organisatie huurt voor een week het gehele park, net voor het park de deuren voor het publiek opent met Pasen. Bezoekers komen niet voor één dag maar verblijven in een van de 5 hotels van het park, of in een van de honderden vakantiehuisjes in het dorp. Tijdens de pauzes in het programma opent het park de attracties om ze warm te draaien voor de volgende week. Het is best een bijzondere ervaring om in achtbanen als de Silver Star of de Blue Fire te kunnen stappen zonder te betalen, zonder in de rij te staan, en als je klaar bent vraagt het personeel vriendelijk of je wilt blijven zitten om nog een keer te gaan. Ik heb me laten vertellen dat dit tijdens het reguliere seizoen weleens anders is, zacht uitgedrukt.

Omdat iedereen een paar dagen ter plekke blijft, is er ook meer ruimte dan bij andere beurzen om buiten de beurstijden mensen te ontmoeten of met concullega’s bij te praten. De gezelligheidsfactor is enorm. En omdat de drempel om te gaan toch een stuk lager ligt dan bij een beurs in Amerika of Azië kom je ook echt al je relaties tegen in Rust.

Dan de omvang en het programma. WHD is van een andere orde van grootte dan de industrie-events die we in Nederland kunnen zien. Dit geldt zowel voor de exposanten (alle belangrijke namen), als het programma van sprekers. Mensen die echt wat te vertellen hebben, headliners waar je echt naar wilt luisteren. Het is groots opgezet, het heeft ambitie, en de organisatie is altijd tot in de puntjes geregeld.

Maar de grootste aantrekkingskracht voor Nederlandse bezoekers is toch wel dat WHD de gelegenheid is om iedereen te ontmoeten. Je bent weliswaar elkaars concurrent, maar je zit wel allemaal in het hetzelfde schuitje. Nieuwe regelgeving heeft op iedereen impact, we moeten allemaal zakendoen met dezelfde leveranciers, we werken allemaal in de hosting vak. We hebben elkaar best veel te vertellen en dat gaat nu eenmaal makkelijker als je rustig de tijd kunt nemen, met een drankje, wetend dat niemand nog door de drukke spits naar huis moet rijden.

Twee jaar geleden hebben wij voor het eerst ‘Netherlands Goes WHD’ georganiseerd. Op de maandagavond, dus de avond voordat de beurs begint, hebben we alle Nederlanders uitgenodigd om gezellig een biertje te komen drinken. We dachten dat er een man of tachtig zouden komen. Uiteindelijk kwamen er meer dan 200 man! En het was een hele gezellige avond.

Inmiddels zijn we de derde editie van Netherlands Goes WHD aan het voorbereiden. Aan de aanmeldingen op de site te zien (www.netherlandsgoeswhd.nl/) wordt het drukker dan ooit tevoren. We zijn het café van de eerste editie dan ook ontgroeid, dit jaar wijken we uit naar het Hotel Castillo Alcazar, in het Europa Park, op loopafstand van alle hotels van het park. Daar beschikken we over meer ruimte om er een knallend feest van te maken.

Alle Nederlandse bezoekers (en natuurlijk onze vrienden uit België) zijn welkom. Laten we met zijn allen de WHD inluiden met een goed glas, lekker eten en oer-Hollandse gezelligheid!

(deze column is eerder verschenen op cloudworks.nu)

- Advertisement -